tisdag 2 december 2008

Model Copenhagen - för en ny klimatpolitik och ett nytt FN

Kallas det nya projekt som UFS funderar på att genomföra tillsammans med GlobalFOCUS.
Tanken är ett nytt slags Model United Nations - nu med fokus på klimatförhandlingarna i Köpenhamn 2009 och med strukturer i ett nytt slags FN.

Ur projektplanen:
Klimatmötet Köpenhamn 2009 är enligt många det viktigaste i världshistorien sedan andra världskriget. De beslut som tas där får förmodligen konsekvenser som sträcker sig över flera decennier framöver. Samtidigt är utmaningarna stora och utsikterna för ett framgångsrikt möte mörka.
De flesta är överens om att vi i framtiden behöver nya globala institutioner och att ett reformerat FN är ett nödvändigt steg för att komma fram till ett globalt klimatavtal som ska gälla från och med 2012.
UFS och GlobalFocus vill därför anordna ett “Model Copenhagen” där nya former för globalt samarbete ska simuleras och där ett klimatavtal ska förhandlas fram med ett förhoppningsvis mer globalt perspektiv än ett där egenintressena får styra.
Att genom ett rollspel visa på att institutionerna styr vårt tänkande och att om vi har ett globalt perspektiv kan vi samarbeta på ett annat sätt än det som sker nu och därigenom få fram ett annat resultat. Vi vill testa de teorier som finns om hur globala institutioner skulle fungera, ett reformerat FN.

Innan projektet sjösätts, är det upp till er medlemmar att besluta om ni vill vara med, vill ni det? I sånt fall sätter vi igång processen med att välja projektledare och kör järnet för Model Copenhagen 2009.

Klara, vice ordförande UFS

Inga kommentarer: